Kako ne bi slušali da je naš stav i da su naši argumenti “fake news”, kako ne bi bili “nazadni” Hrvati koji stopiraju napredak Republike Hrvatske, donosimo vam nekoliko članaka iz uglednih stranih medija koji pozivaju na objašnjenje ovog nedorečenog i nejasnog dokumenta.

Marakeški sporazum postao je glavni predmet rasprava posljednjih tjedana u Hrvatskoj. Nitko od odgovornih predstavnika vlasti nije nam dao odgovor, nije nam pokušao objasniti, ni približiti, kakav bi to sporazum u Marrakechu Hrvatska trebala potpisati/usvojiti?

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, Bruna Esih, pokušala je 05. studenog 2018. na našim web stranicama približiti svoj, a tako i stav stranke o predmetnom dokumentu (neovisni.hr/marakeski-sporazum/).

Domaći mediji ovom perfidnom sporazumu dali su prostora onoliko koliko su se i sami za njega profesionalno pripremili, malo ili nikako. Još jednom dopuštamo da nam dokumenti, deklaracije, sporazumi, ugovori ili konvencije koje obvezuju hrvatski narod prolaze ispod radara, a naši vlastodršci doživljavaju nas kao dio svog stada koji nema pravo ni pitati, ni odlučiti. Morali bismo prihvaćati i vjerovati kao i desetljećima do sada, u sve već negdje propisane istine; u suprotnom bivamo etiketirani nepismenima i ksenofobnima. Razina njihove bahatosti i samodopadnosti koja proizlazi iz svijesti o vlastitoj moći, može se usporediti samo s novinarskim navijačkim, čak aktivističkim stavom oko ove teme.

Kako ne bi slušali da je naš stav i da su naši argumenti “fake news”, kako ne bi bili “nazadni” Hrvati koji stopiraju napredak Republike Hrvatske, donosimo vam nekoliko članaka iz uglednih stranih medija koji pozivaju na objašnjenje ovog nedorečenog i nejasnog dokumenta.

Prvi od njih je njemački Bild, kojeg je prenio hrvatski Večernji list. Bildu, kojega čita gotovo 10 milijuna Nijemaca, čudno je što se u Marakeškom (neobvezujućem) sporazumu na 45 mjesta navodi da se države potpisnice na nešto obvezuju!

Vecernji.hr

Izvorni Bildov tekst pročitajte u priloženoj poveznici:

Bild.de

U najčitanijem nizozemskom magazinu Elsvier, zabrinuti su kako se o sudbini njihove djece razgovara iza zatvorenih vrata.

Elsevierweekblad.nl

Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša, ovog je tjedna kao vodeća oporbena stranka zatražila izvanredno zasjedanje parlamenta zbog ilegalnih migracija, pri čemu je kao razlog navela i Marakešku deklaraciju koju ne smatra pravim načinom rješavanja te problematike.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz već je ranije potvrdio da Austrija neće potpisati Marakeški sporazum.

Bundeskanzleramt.gv.at

Uz Austriju, SAD i Mađarsku koje su izašle iz Marakeškog sporazuma i Slovenije koja o tome razmišlja, izaći će Poljska i Češka, izlazak je najavila Italija, a o sporazumu se vode javne i parlamentarne rasprave u Švicarskoj, Danskoj, Njemačkoj i Slovačkoj.

A što radi Hrvatska?

Premijer hrvatske Vlade Andrej Plenković tvrdi da ne razumije histeriju. Ali ipak potaknut tom istom histerijom, najavio je saborsku raspravu, ali ne i eventualne promjene svoga briselski dirigiranog stava. Jedino što još ne zna, je tko će u ime svih nas otputovati u Marrakech i potpisati neobvezujući sporazumu u kojem se na 45 mjesta navodi da se države potpisnice na nešto obvezuju!?