Dr. sc. Tomislav Jonjić, odvjetnik i povjesničar, zastupnik Neovisnih za Hrvatsku (NHR) u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, u emisiji Bujica, Z1 televizije govorio je o skandaloznoj orkestraciji ovogodišnje bleiburške komemoracije te o uhićenjima u Austriji. Istaknuo je apsolutnu podršku NHR referendumskim inicijativama te analizirao ostavku potpredsjednice Vlade.

Bleiburška komemoracija

“Bleiburg je simbol stradanja hrvatskog naroda, ali je ujedno i početak Jugoslavenske okupacije nad Hrvatskom, od koje se nećemo oporaviti još desetljećima… Ono što se dogodilo u subotu je skandal bez presedana i jasno je da on svoje korijene ima u Republici Hrvatskoj! Nema samo korijene u ljevičarskim krugovima, nego i u slabostima hrvatske diplomacije. Radi se o tome da je ta diplomacija produžena ruka Zagreba i vlasti u njemu, a njima odgovara da se uništavaju ideje hrvatskog naroda i da se restauriraju jugoslavenske. Jugoslaveni su doživjeli u zadnjih godinu dana značajne udarce, od micanja Titova imena iz Zagreba, do bacanja biste iz Ureda predsjednice, a na to odgovaraju retorzijom o 10. travnju, gdje se pokazalo da su ustavni suci neprikladni za donošenje odluke. Osim toga, imamo i Kusićevo povjerenstvo, koje je osnovao Šeks, koji je sada u nadzornom odboru Počasnog bleiburškog voda!”

Dr. sc. Tomislav Jonjić prokomentirao je zviždanje Jandrokoviću tijekom komemoracije na Bleiburgu: ”Zašto se tamo ne bi zviždalo?! Pa, narod je nekako morao iskazati nezadovoljstvo. Jandroković je zaslužio zvižduke jer utjelovljuje politiku koja je u hrvatskom narodu posljednjih mjeseci doživjela krah. Zbog takvih poput njega, hodočasnici su na Bleiburgu bili ponižavani. Birači HDZ-a moraju se zapitati jesu li znali za koga glasuju?! Oni su svjesno izabrali ljude koje utjelovljuje Jandroković, a takvi poput njega će se na kraju prikloniti svakoj vlasti i svakom režimu.”

Osvrnuo se i na informaciju o uhićenjima hodočasnika u Austriji: – Republika Hrvatska je dužna pomoći i osigurati pravnu pomoć. U medijima se spominju uhićenja, no nisam primijetio priopćenje MUP-a o pružanju pomoći uhićenima. Činjenica je da Zagreb nije zaštitio ljude za koje se znalo da će sudjelovati na komemoraciji. Dopušteno je šikaniranje naših ljudi u stranim medijima, popustili smo… Započela je sezona lova na Hrvate zbog toga što smo si sami to dopustili.”, istaknuo je dr. Jonjić.

Ostavka Matine Dalić

”Afera ‘Hotmail’ sigurno će ući u povijesti, ali meni je žao što nije ušla pod nazivom ‘Bakina kuhinja’ – jer firma Texo management se izvorno zvala Bakina kuhinja pa je kasnije preimenovana. S tom firmom 2015. godine spojila se firma Quaestus partneri kojemu je jedan od osnivača bivši potpredsjednik Vlade – Borislav Škegro. Dakle, postoji spona Škegro – Dalić – Plenković – Ramljak koja je neraskidiva! Ostavka Martine Dalić je krupan događaj, a meni je najzanimljivije kako je Dalić uopće postala potpredsjednica u Vladi HDZ-a. Ona je HDZ napustila i podržavala je Sandru Švaljek. Također, podupirala je i stranku Pametno. Ponašala se slično kao aktualna ministrica kulture Nina Obuljen… I što se onda biskupi čude da je HDZ glasovao za Istanbulsku konvenciju?! Ključno je pitanje hoće li birači HDZ-a opet zatvoriti oči pred istinom i glasovati za panj na kojem stoji plakat HDZ-a ili će birati ljude koji će autentično zastupati njihove političke poglede?!“

”Martina Dalić je morala podnijeti ostavku, čime je zadan veliki udarac Plenkoviću. Kada bi on bio odlučujući faktor, onda bi jako brzo došlo do novih izbora. No, kako konce ipak vuku neki drugi, u čije je ime Plenković svodnik koji podvodi Hrvatsku, oni će povući konce u drugu stranu… Plenković ima potporu Pupovca i sličnih koji mu omogućuju da još uvijek sjedi u sedlu, a on uopće nema legitimitet u vlastitoj stranci, a kamo li da vodi državu.”

O Plenkovićevoj Vladi

Komentirao je i informaciju da je upravo Pupovac vršio pritisak na Plenkovića: ”Politička agenda Milorada Pupovca poznata je svima onima koji pamte kako se bahato držao dok su tenkovi JNA bili u Turnju. Vrlo dobro znamo od kuda njegova moć… Pupovac bi na kraju završio na margini da ga nije uskrsnuo bivši HDZ-ov premijer Ivo Sanader. A to je nešto što se stalno zaboravlja; Sanader je od Pupovca napravio ovo što on danas jest! I mi smo danas, 15 godina poslije, još uvijek taoci Milorada Pupovca – i Andreja Plenkovića…”

Dr. Tomislav Jonjić je upozorio kako “sve upućuje na to da je cijela Plenkovićeva Vlada korumpirana. Mene čudi da nitko ne reagira na mail koji je Martina Dalić uputila Ramljaku, gdje mu napominje da ubaci bubu zapadnim partnerima kako u Hrvatskoj nište ne ide bez Vlade – primjećuje Jonjić i nastavlja: – Ona zapravo sugerira da se kod nas ništa ne može napraviti bez korupcije!”


Pogledajte cjelovitu snimku: