Bruna Esih (NHR) komentirala je ponašanje oporbe i HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba prilikom izglasavanja ‘Zaključka o uklanjanju biste Ivi Loli Ribaru’ kojeg su na dnevni red Skupštine uputili Neovisni za Hrvatsku.

Neovisni za Hrvatsku na dnevni su red šeste sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba uputili “Zaključak o uklanjanju biste Ive Lole Ribara”, ističući kako ju je gradonačelnik mimo propisane procedure ponovno postavio u javni prostor.

– Bista je postavljena bez ikakve odluke Skupštine i bez poštovanja procedure i poštivanja zakona, odnosno statuta Grada Zagreba i Odluke o komunalnom redu, istaknuto je u izlaganju Neovisnih za Hrvatsku.

Zahtjev za poštivanje procedure u ovom pitanju izazvao je oštre napade oporbe, pogotovo lijevih stranaka, koje nisu prezale pred verbalnim napadima na zastupnike Neovisnih za Hrvatsku te zloporabe poslovničkih procedura u pokušaju odugovlačenja sjednice.

Saborska zastupnica Neovisnih za Hrvatsku i predsjednica stranke  Bruna Esih za Direktno je rekla kako stranke u Skupštini napadaju NHR zbog njihove principijelnosti.

– Dakle, smatram da ono što možemo pripisati nama kao stranci, kao jedan politički uspjeh, u stvari je to da mi nikada nismo ucjenjivali nikoga, a pogotovo ne s nekim foteljama i sinekurama, nego se principijelno držimo onoga na čemu smo dobili mandate, što je bitno našim biračima i za ono što smatramo da je bitno za Grad Zagreb i Hrvatsku, naglasila je Esih.

– Stavljanjem ove točke na dnevni red upozorili smo isključivo na nepoštivanje procedure. Bista je postavljena bez ikakve odluke Skupštine i ja bih ovo nazvala prvorazrednim proceduralnim pitanjem i pitanjem poštivanja zakona, odnosno statuta Grada Zagreba i Odluke o komunalnom redu”, nastavila je Bruna Esih.

– Napadi koji su uslijedili od strane lijevih stranaka na NHR i njihovo iscrpljivanje Poslovnika Skupštine pokazuju koliko su te stranke spremne daleko ići u opstruiranju rada Skupštine. Mi smo uputili gospodinu gradonačelniku i Skupštini svoj Zaključak u kojemu smo upozorili na nepoštivanje procedure prilikom postavljanja biste Ivi Loli Ribaru. Potpuno je jasno kako je ovo za nas i političko i svjetonazorsko pitanje, ni u jednom trenutku to nismo krili, rekla je Esih.

– Ljevica je na sjednici u ponedjeljak pokazala kako joj se draže baviti NHR-om nego samom temom. Točka će se izglasati ili neće na nastavku sjednice koja je zakazana za 11. prosinca, rekla je Esih.

– Ono što ipak iznenađuje, bez obzira na prethodna slična iskustva, postupak je HDZ-a koji svojim djelovanjem u Skupštini vraća Ivu Lolu Ribara. Nakon što je Drago Prgomet najavio kako će cijeli klub HDZ-a biti suzdržan, zastupnici HDZ- a nisu se vratili u dvoranu pa je tako pao kvorum te glasovanje o točci ‘Zaključak o uklanjanju biste Ivi Loli Ribaru’”, rekla je Esih.

– HDZ se po tko zna koji put ponio se na isti način, odnosno ne kao stranka koja nije sebi dosljedna već kao stranka kojoj se ne može vjerovati. Bez obzira kakve vi prethodne dogovore imali s njima, oni često okrenu svoju priču, istaknula je Esih.

– Nevjerojatno da stranka koja je 1996. godine uklonila bistu – u ponedjeljak ta ista stranka, stranka Franje Tuđmana, pokazuje da u vraćanju biste ne vidi ništa sporno. HDZ opstruira dogovor većine, prema svojim političkim partnerima, s kojima čini većinu u Gradskoj skupštini, ne igra fer, a to je nedopustivo, napominje Esih.

Bruna Esih ističe kako jedini zaključak, koji se nametnuo na sjednici Skupštine u ponedjeljak, je da HDZ štiteći bistu i spomenik Ive Lole Ribara zapravo štiti svjetonazor i sustav iz kojega je Lola potekao, umjesto tradicije i ideologije iz kojeg je kao stranka HDZ potekao, odnosno od ideje utemeljitelja hrvatske države dr. Franje Tuđmana. To samo znači da HDZ više nije Tuđmanov HDZ niti je državotvorna stranka, zaključila je Bruna Esih.