Bruna Esih, predsjednica političke stranke Neovisni za Hrvatsku, komentirala je žalbenu presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju šestorici čelnika bosansko-hercegovačkih Hrvata te naglasila da se udruženi zločinački pothvat odvijao nad hrvatskim narodom.

– Što se tiče oporbe, mogu samo reći da se neki ponašaju dosljedno samima sebi, to im je jedini plus, dok postoje i mnogi koji su se jučer strahovito šokirali i iščuđavali nečemu što je bilo sasvim izgledno, rekla je Esih.

– Sada ćemo postavljati pitanja o posljedicama, s njima ćemo se baviti i s ovom tragičnom smrću, za koju osobno ne želim da ostane samo na tome, nego da se doista svi skupa trgnemo. Kao i uvijek, nitko se neće baviti uzrocima, odnosno s onim što je dovelo do svega ovoga, kaže Esih.

Poručila je da treba otkriti tko je još od ’90-ih “zakuhavao i usmjeravao cijelu tu priču do ovoga što smo jučer imali prilike gledati” i ustvrdila da su mnogi u tome sudjelovali tako što su bili “politička klatila, denuncijatori”, te da iza svega stoji “isti kontraobavještajni potpis”.

Dodala je da se isto dogodilo u zagrebačkoj Skupštini, gdje je na prijedlog Kluba Neovisnih za Hrvatsku tražena minuta šutnje za preminulog generala Praljka, ali su neki klubovi s time i tamo imali problem.

Na novinarski upit zašto se govori da je presuda usmjerena protiv hrvatskog naroda, Esih je odgovorila da s hrvatske strane nikad nitko nije nijekao neke zločine.

– Uz pojedinačne krivnje, ovdje smo mogli čuti o zločinačkom udruženom pothvatu. Mogu se složiti da ga je bilo, ali ne tako kako je rečeno u presudi, nego se taj pothvat događao nad hrvatskim narodom u Hrvatskoj i BiH, rekla je.

Optužila je haški sud da je “usmjeravao presude na politički način”, a jedino u slučaju Srebrenice je posao obavio onako kako bi svako sudište trebalo raditi.