Dr. sc. Tomislav Jonjić, odvjetnik i povjesničar, zastupnik Neovisnih za Hrvatsku (NHR) u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, u emisiji Bujica, Z1 televizije govorio je o značaju hrvatske emigracije, o odnosu ‘unutarnjih’ političkih elita prema istinskim baštinicima hrvatske ideje riječima: “Danas imamo hrvatsku državu bez hrvatskog sadržaja.”

Dr. sc. Jonjić komentirao je reakcije na izjavu Predsjednice Republike iz Argentine.

Jonjić ističe kako je izjava Predsjednice Republike važna iz razloga što se skrenula pozornost hrvatske javnosti na postojanje i značaj hrvatske političke emigracije.

Zlonamjerne reakcije jednog dijela hrvatskih političkih elita pokazuju na njihovo suštinsko ne vladanje elementarnim činjenicama. Te reakcije sukladne su poraženoj jugoslavenskoj perspektivi i njezinom odnosu prema hrvatskoj političkoj emigraciji. Naravno, gledano iz hrvatske perspektive, kao jedine ispravne i važeće perspektive, hrvatska politička emigracija mogla je u iseljeništvu na demokratski način promicati hrvatsko domoljublje i vjekovnu težnju hrvatskoga naroda za neovisnošću.

Iz reakcija na izjavu Predsjednice vidljivo je koliko je jugoslavenstvo još uvijek snažno u dijelu današnjih političkih i intelektualnih elita.

Dr. sc. Jonjić ujedno je urednik knjige Kazimira Katalinića pod naslovom “Od poraza do pobjede: povijest hrvatske političke emigracije”, objavljene u IV sveska u nakladi Trpimir.

U predgovoru I. sveska dr. Jonjić ističe kako pojam emigracije u hrvatskom političkom glosaru ima dugu povijest, a samo naizgled je paradoksalno da i danas – više od četvrt stoljeća nakon osamostaljenja i međunarodnog priznanja hrvatske države – taj pojam ima negativan, u najmanju ruku omalovažujući prizvuk. Takva je predodžba jedan od simptoma našega duhovnog stanja, ujedno svjedočanstvo naše nacionalne i političke zapuštenosti, ali je ponajprije i ponajviše dokaz da našim javnim prostorom još dominiraju jugoslavenske vrijednosti.