Dosadašnji način suradnje vladajuće većine u Gradu Zagrebu putem međusobne preraspodjele vlasti i sitnih sinekura u Gradu Zagrebu ne dolazi u obzir, naš je cilj ozbiljno participiranje u provedbi politika i programa za koje su nam birači dali glas. Politički tajnik, saborski i gradski zastupnik, dr. sc. Zlatko Hasanbegović, gostovao je u emisiji Bujica Z1 televizije, 28. lipnja 2017, uoči konstituiranja novog saziva zagrebačke Gradske skupštine.

“Svi naši birači još su tijekom predizborne kampanje jasno su znali kakav je naš stav i odnos prema restauraciji politike titoistizma i simbolima jugoslavenskog komunizma. Promjena naziva Trga maršala Tita dugogodišnji je građanski zahtjev koji traje više od 20 godina. Otpor spram tog titoističkog biljega na jednom od najljepših zagrebačkih trgova, u hrvatskom je građanstvu začet već u samom trenutku imenovanja trga 1946. godine, kada je to trebala biti kruna jugoslavenske okupacije Hrvatske. Brojni su hrvatski intelektualci, među njima i Radovan Grgec, bili kažnjavani, mućeni i osuđivani na dugotrajnu robiju ili smrt zbog svog otpora prema naziv samog trga. Po oslobođenju Hrvtske, 1990. godine i Društvo političkih zatvorenika pokreće zahtjev za preimenovanje trga.”

Upitan o odnosu prema Milanu Bandiću, dr. sc. Hasanbegović odgovara:

“Gospodin Milan Bandić izabrani je gradonačelnik Grada Zagreba i u tom smislu ima moje poštivanje kao bilo koji izabrani dužnosnik u Republici Hrvatskoj. Politika se ne sastoji od osobnih odnosa. Jasno se u kampanji artikuliralo nezadovoljstvo dosadašnjim načinom vođenja i upravaljanja gradom, jasno su se kritizirale različite klijentilističke i, ako hoćete, korupcionaške prakse – naša je odgovornost da preuzmemo konkretne obveze i političku odgovornost da to mijenjamo. Ali nikad po načelu podjele plijena, već po načelu preuzimanja odgovornost za razvitak grada Zagreba kao hrvatske metropole.”

Suradnja u Gradskoj skupštini moguća je ukoliko se temelji na provedbi ozbiljnih politika i programa te preuzete odgovornosti.

“Ukoliko se postigne dogovor o zajedničkom sastavljanju skupštinske većine, sve stranke i svi sudionici u programskoj suradnji morat će snositi dio svoje odgovornosti.”

Cjelovita snimka gostovanja dr. sc. Zlatka Hasanbegovića u emisiji Bujica Z1 televizije, 28. lipnja 2017.