Dr. sc. Zlatko Hasanbegović o Dokumentu dijaloga Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima: To je intelektualno nedonošče, nedovršeni kompilatorski radni materijal i stanoviti pokazatelj intelektualnoga stanja akademskih i znanstvenih “elita” u Hrvatskoj u 21. stoljeću

Gostujući u emisiji Bujica Z1 televizije, dr. sc. Zlatko Hasanbegović dokument je jasno nazvao „intelektualnim nedonoščetom“, nedovršenim kompilatorskim radnim materijalom koji nikoga ne obvezuje, pa čak ni članove samoga Vijeća za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, koji o njemu nisu mogli postići konsenzus.

– Dokument je metafora političkog djelovanja g. Plenkovića, palijativno rješenje kojim se izbjegava donošenje jasnog stava po bilo kojem pitanju, a poradi zadržavanja na vlasti zbog vlasti.

– Cilj hrvatskog Vijeća trebao je biti, uostalom i po uzoru na Platformu europskog sjećanja i savjesti, suočavanje s jugoslavenskom komunističkom vladavinom i njezinim društvo-ekonomskim posljedicama, a ne vatrogasna mjera kojom je Plenković želio udovoljiti ucijenama svojih ključnih koalicijskih partnera, prvenstveno Milorada Pupovca.

– Plenković, koji je dobro upoznat s aktivnostima Platforme europskog sjećanja i savjesti, svjesno je izigrao način formiranja Vijeća, dopustivši da u njemu sjede članovi koji bi trebali biti predmetom istraživanja samog Vijeća. Politikansko kadroviranje članova Vijeća rezultiralo je travestijom izvorno proklamirane namjere europske platforme sjećanja i savjesti.

Hasanbegović nadalje ističe: Plenković se često poziva na Platformu europskog sjećanja i savjesti. Upravo iz svog bruxelleskog habitusa, trebao bi biti provoditelj koncepta te iste platforme, a podsjetio bih da je ista Platforma nedavno objavila izvješće u kojem stoji rečenica: “Danas iza demokratske fasade vlada kartel postkomunističkih oligarha koji je preuzeo vlast nad državama, strankama i medijima…” Hrvatska je klasičan primjer takvog stanja.”

– Ovaj dokument je bespredmetan te ne predstavlja temelj ni za kakve zabrane. Ovaj dokument ustvari je pokazatelj intelektualnog stanja akademskih i znanstvenih elita u Hrvatskoj u 21. stoljeću.

Cjelovitu emisiju pogledajte u nastavku.