Dr. sc. Zlatko Hasanbegović, politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku, u velikom intervjuu za emisiju Večernji TV komenitra najavu inicijative za opoziv Martine Dalić te iznosi stajališta NHR o  izmjenama Zakona o najmu stanova, o Vučiću te o drugim aktualnim političkim temama.

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik te politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku, u velikom je intervjuu u emisiji za Večernji TV komentirao najavu inicijative o opozivu Martine Dalić te istaknuo stajališta NHR o drugim važnim političkim i gospodarskim pitanjima.

Intervju pogledajte na adresi: https://www.vecernji.hr/vijesti/zlatko-hasanbegovic-vecernji-tv-1229567

Vezano uz preporuke tzv. Vijeća za suočavanje s prošlošću, Hasanbegović ističe:

– To je neka vrsta intelektualnoga nedonoščeta, truloga kompromisa, kompilacija različitih i međusobno isključivih stajališta, jedna vrsta detektivskoga napora da ustanovimo tko podržava ovaj dokument, a tko ne, budući da iz samoga zaključka preambule stoji nešto što je meni dosad u povijesti nepoznato. Dokument je za pojedine članove prihvatljiv, a za pojedine nije. Drugim riječima, ovo ne predstavlja ni mišljenje članova Vijeća, dokument je neobvezujući. Za te ljude uvredljiva je sama činjenica kako je objavljen ovaj dokument. Premijer ih je postavio da obave domaću zadaću i stavio ih je u vrlo neugodan položaj.

– Jasno se može prepoznati tko je iz članova Vijeća koji dio pisao. Vidi se da su dominantnu ulogu sastavljanja ovog dokumenta imali oni krugovi koji i danas dominiraju intelektualnom i akademskim životom. Oni koji zloupotrebljavaju antifašizam kako bi relativizirali značenje jugoslavenskog komunizma. Ovaj pseudonedovršeni dokument kompilacija je različitih stajališta, često i isključujućih.

O najavi inicijative za opoziv ministrice Dalić, Hasanbegović nastavlja:
– Mi možemo u Saboru svaki dan raspravljati o notornim činjenicama, kao i u prethodnim slučajevima opoziva koji su završili tako da dio onih koji su pozvali na opoziv nije ni došao na glasovanje. U ozbiljnoj politici puca se onda kada se ima municije – kazao je i ponovio kako njegov klub nije dio parlamentarne većine.

Vezano uz izmjene Zakona o najmu stanova te o prosvjedu zaštićenih najmoprimaca, Hasanbegović zaključuje:
– Za ovu temu ključna je upravo ona s početaka o suočavanju s nedemokratskim režimima. Umjesto da smo igrali igre za malu djecu s ovim povjerenstvom, u proteklih godinu dana ovo se pitanje trebalo riješiti. Mi nemamo o čemu raspravljati. Stanovi moraju biti vraćeni i zaštićeni, najmoprimci moraju izaći iz stanova. Ako želite da i jedni i drugi budu zadovoljni, idite HDZ-u i SDP-u koji podržavaju i jedne druge održavajući status quo.

Hasanbegović je na kraju prokomentirao i pitanja vezano uz dolazak Vučića:
– Moja šutnja o dolasku Aleksandra Vučića sve objašnjava. Vučić je potpuno irelevantan. On je eksponent srpske državne politike. Ovdje smo vidjeli pozadinsku političku borbu o kojoj ne znam ništa i u tome ni na koji način ne želim sudjelovati. Ponižavajuće je za hrvatski narod da stanovite borbe za utjecaj vode preko najosjetljivijega pitanja, a to su hrvatsko-srpski odnosi i odgovornost srpske politike za državno djelovanje u ovome trenutku kad se pokušavaju ostvariti stare srpske državne pretenzije – zaključio je Hasanbegović.

Poslušajte izlaganje dr. sc. Zlatka Hasanbegovića u Hrvatskome saboru vezano uz izmjene Zakona o najmu stanova: