Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih (NHR) komentirali su odluku zastupnika HDZ-a da u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u ad hoc koaliciji sa SDP-om i Radničkom frontom odbace inicijativu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara: “Ovo nije poraz Neovisnih za Hrvatsku, već naša moralna pobjeda.”

Zlatko Hasanbegović, politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku, nakon glasovanja o prijedlogu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara u zagrebačkoj Gradskoj skupštini jasno ističe:

– “Ovo je naša moralna pobjeda. Naš prijedlog, utemeljen na neoborivim činjenicama o kršenju zakonitosti i procedura, srušila je neobična ‘ad hoc’ koalicija između HDZ-a, SDP-a i Radničke fronte. U ovom pitanju naša svrha je ispunjena. Svi zastupnici su imali moralnu obvezu očitovati se o našim neoborivim argumentima, to su i učinili. Svi oni koji će se nakon ovoga pozivati na kršenuje zakonitosti i procedura, bit će neka vrsta poklitičkih licemjera”.

Hasanbegović nastavlja:

– “Vladajuća koalicija nije ugrožena. S istim dokazima doći ćemo pred Skupštinu ponovno za tri mjeseca te će zastupnici ponovno imati prigodu očitovati se.”

Bruna Esih, predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, za Direktno.hr ponovila je kako ovo nije poraz Neovisnih, da su zastupnici NHR-a u cijeloj priči moralni pobjednici te kako su dali sve od sebe.

– “Na prošlom dijelu sjednice, kada je bila provedena rasprava, HDZ je jasno dao do znanja kako će biti suzdržani. Mi nismo imali većinu jer je na sjednici bila i cijela oporba koja je veći dijelom bila protiv uklanjanja biste odnosno suzdržana”, istaknula je Esih.

– “U programu NHR-a piše i kako ćemo brinuti i o identitetu, pa to podrazumijeva da u Gradskoj skupštini brinemo o identitetu Zagreba, ali naglašavam kako se ovdje radilo o proceduri”.

Bruna Esih nadalje je naglasila kako je očito da su određeni zastupnici oko ove teme imali problem iz svojih razloga.

– “HDZ je najviše doprinio ovakvom rezultatu, to je potpuno jasno, zbog njih nismo uspjeli imati većinu. Mi nikada nismo imali problem identificirati se s nekim idejama, a to što netko drugi ima problem slijediti ideju s kojom se načelno i deklarativno identificira, to je njihov problem. To je HDZ-ov problem i u svakom slučaju birači će imati što o tome reći”, rekla je Bruna Esih.