Bruna Esih, predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku, izložila je jasne stranačke stavove na sastanku s premijerom Vlade Republike Hrvatske i predstavnicima parlamentarnih stranaka koji je održan u povodu najnovijih graničnih prijepora sa Slovenijom.

U razgovoru za Direktno.hr, predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku, Bruna Esih prenijela je stavove koje je izložila na sastanku parlamentarnih stranaka u povodu graničnih prijepora sa Slovenijom:

“Bez obzira na to što sam pozdravila naše današnje okupljanje, u smislu dijaloga koji se mora voditi ne samo sa Slovenijom, nego i sa svojim političkim partnerima i drugim parlamentarnim strankama”, dodaje Esih, “do konsenzusa, koji je premijer možda očekivao od današnjeg sastanka, došlo je još 2015. godine, kada je Hrvatski sabor dao Vladi zeleno svjetlo za izlazak iz tog arbitražnog procesa”.

I bez svojevrsne “bianco dopusnice” koju od njih, kaže Bruna Esih, premijer možda očekuje, pregovori sa Slovenijom mogu započeti. “Zbog toga postoji određena bojazan da ovaj sastanak nije organiziran samo kako bi se, na neki način, na sve parlamentarne stranke prenio dio odgovornosti ako pregovori pođu ukrivo”.

Ne smije doći “ni do kakvih teritorijalnih ustupaka Republici Sloveniji”, naglašava Bruna Esih, “kao niti do ikakvog tihog prihvaćanja arbitražnih odluka”.

Na pitanje je li na sastanku izneseno i neko mišljenje blisko gledištima Neovisnih za Hrvatsku, Esih je odvratila kako nitko nije iznio alternativne pregovaračke pozicije s kojih bi se moglo poći u pregovore sa Slovenijom.

“Nije bilo otvaranja karata u tom smislu, nego je bilo riječi o svim postojećim otvorenim pitanjima što ih otprije imamo sa Slovenijom, od Ljubljanske banke pa do zaštite naših tradicionalnih proizvoda. Znamo da Slovenija ni prije nije bila sklona o tome razgovarati, tako da sam osobno i po tom pitanju ostala suzdržana”, ističe Esih.