Saborski zastupnik Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku, Željko Glasnović u razgovoru za Direktno.hr oštro se osvrnuo na Greifove izjave te istaknuo kako se Hrvati više ne trebaju baviti jednookom prošlošću koja je napisana 1945. godine.

Saborski zastupnik Kluba zastupnika Neovisni za Hrvatsku, Željko Glasnović u razgovoru za Direktno.hr oštro se osvrnuo na izjave izraelskog istraživača holokausta Gideona Greifa. Greif je, kako prenosi Hina, ocijenio u srijedu u intervjuu beogradskom tisku da bi kanoniziranje Alojzija Stepinca bilo “samo po sebi zločin” te da se oni koji ga namjeravaju kanonizirati “podsmjehuju žrtvama Jasenovca”.

General Glasnović ističe da se Hrvatska mora osloboditi tereta prošlosti Drugog svjetskog rata, posebice nametnutih lažnih ‘istina’ te da se Hrvati više ne trebaju baviti jednookom prošlošću koja je napisana 1945. godine.

Povijest se treba temeljiti na dokumentima. Ne trebamo se više baviti jednookom prošlošću koja je napisana 1945. godine. Država koja falsificira povijest nema budućnosti. Amateri kao ovaj gospodin koji je došao iz Izraela u Beograd, neka proučava svoje povijesne greške. Nitko nema pravo držati nam lekcije o Drugom svjetskom ratu, poručio je Glasnović.

Glasnović se za Direktno.hr posebno osvrnuo na pitanje legitimiteta zapadnih povjesničara da se bave povijesnim pitanjima našeg područja kad gotovo svi zapadni povjesničari niti znaju jezik, niti znaju čitati izvorne dokumente.

Oni samo informiraju javnost o onome što je falsificirano 1945. na ovim područjima. Da bi se doznala povijest, arhiva iz NDH treba se vratiti iz Beograda.