NEOVISNI ZA HRVATSKU

Nezadovoljna prazninom, bezsadržajnošću i kapitulantskim smjerom suvremene hrvatske politike, skupina prijatelja i političkih istomišljenika odlučila je 2016. godine na kocku staviti lagodnost privatnoga i obiteljskog života. Svjesna vrijednosti moderne hrvatske države, ostvarene veličanstvenom pobjedom u osloboditeljskom Domovinskom ratu i crpeći svoja nadahnuća iz slobodarske starčevićanske misli, ta skupina smatra kako odgovore na hrvatska pitanja treba tražiti u hrvatskome narodu, u hrvatskoj povijesti i u hrvatskoj političkoj predaji, a ne u oponašanju raznih europskih i izvaneuropskih modela. Nama je do Hrvatske, do demokratske države hrvatskoga naroda i do slobode svakog pojedinca i svake skupine u toj državi, a ne do kojekakvih inozemnih, u biti satelitskih konzervativnih i kvazikonzervativnih, desničarskih i kvazidesničarskih koncepcija. Hrvatska i sloboda jedine su vrijednosti vrijedne svake žrtve, pa slijedom toga i jedino mjerilo naše politike i našega djelovanja.

Imajući to na umu, naša se je skupina okupila oko zastupnika u Hrvatskome saboru Brune Esih, dr. sc. Zlatka Hasanbegovića i generala Željka Glasnovića. Od ranije prepoznatljiva po svojim jasnim protujugoslavenskim i protutotalitarnim stajalištima, prvi je izborni ispit naša skupina položila na lokalnim izborima u svibnju 2017., kad je Bruna Esih kao kandidatica za zagrebačku gradonačelnicu polučila četvrto mjesto dobivši 10,98 % glasova, dok je njezina neovisna lista na izborima za zagrebačku gradsku skupštinu osvojila 8,23 % glasova odnosno pet (od ukupno 51) mandata. Bila je to jasna potvrda našega uvjerenja da Hrvatska treba nova rješenja i nove ljude, i da dobar dio hrvatskoga biračkog tijela u našim nastupima prepoznaje svoje poglede, svoje srce i svoj um.

Zato je već 1. lipnja 2017. osnovana stranka NEOVISNI ZA HRVATSKU koja je, u svjetlu tadašnjih predviđanja da u srpnju predstoje parlamentarni izbori, u svoj naziv privremeno unijela i imena Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Ti prefiksi će biti uklonjeni na prvome redovitom saboru stranke. Sama stranka registrirana je rješenjem Ministarstva uprave Republike Hrvatske koje je doneseno 26. lipnja 2017., istoga dana kad je aktualni zagrebački gradonačelnik kapitulirao pred našim dosljednim traženjem da se – kao simbolički početak konačnog obračuna demokratske Hrvatske s totalitarnom jugoslavenskom baštinom – promijeni ime zagrebačkoga Trga maršala Tita.

Ta pobjeda bila je pretpostavka naše suradnje u zagrebačkoj Gradskoj skupštini koja je konstituirana 10. srpnja, iz drugog pokušaja. Vođeni čvrstim uvjerenjima i odlučnošću da u njima ustrajemo do kraja, ušli smo u vladajuću većinu, jer NEOVISNI ZA HRVATSKU nisu prosvjedni pokret niti antisistemska stranka, nego demokratska politička organizacija koja želi sudjelovati u političkome životu. Smisao našega djelovanje nije neplodno oporbenjaštvo, a još manje jeftina trgovina načelima. Mi želimo sudjelovati u oblikovanju nacionalnoga života. Zato želimo preuzeti i svoj dio odgovornosti za sudbinu hrvatskoga naroda i za sudbinu dviju njegovih država, Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Svojim glasom i svojom potporom pomozite da to učinimo, a nama neka se osuši desnica ako izdamo domovinu i slobodu!