Bruna Esih poručila Plenkoviću: “Neovisni za Hrvatsku borit će se za opstanak hrvatske kune jer ona je alat u rukama suverene države!”

Predsjednica Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih tijekom aktualnog prijepodneva 16. siječnja 2019. uputila je zastupničko pitanje premijeru Andreju Plenkoviću.

“Svršetkom prošle godine, posebno nakon nečeg što ste nadobudno nazvali mirovinskom reformom, počela se pojavljivati informacija da kanite kunu zamijeniti eurom.Prigodno je uručena i jedna nagrada guverneru HNB-a. Spomenuti laureat je u ime Vlade najavio kako će Hrvatska ove godine poslati pismo namjere ulaska u mehanizam NR2 Europskoj središnjoj banci. Kanite li hrvatsku kunu ubrzo zamijeniti eurom? Ako je odgovor da, objasnite na temelju kojeg legitimiteta biste pokrenuli taj postupak jer u kampanji niste spomenuli uvođenje eura niti ste inicirali bilo kakvu raspravu. Neću ni spominjati referendume, jer je opće poznato da su vam referendumi toliko dragi da ste sposobni sa svojim suradnicima s hrvatskog zemljovida poništiti jedan grad veličine Vukovara, 30 tisuća ljudi proglasiti nepismenima”, upitala je Esih, kazavši da želi jasan odgovor bez retoričkih akrobacija i nultog govora.

“Slijedom vaših ambicija da se prometnete u veliku Europljanku, prebacili ste se na europske teme. Ja vam na tome čestitam. Drago mi je da ste kad smo vas stavili na listu 2016. govorili da dijelite vrijednosti HDZ-a. Ako poznate vrijednosti i postignuća HDZ-a, onda za ono razdoblje kad se niste bavili politikom, europskim temama… Možda niste svjesni da smo ugovorom o pristupanju preuzeli obvezu uvođenja eura. Tada se niste bavili tim temama za razliku od ove prpošnosti koju sada pokazujete za europske teme. Nije se ta tema otvorila krajem prošle godine. Vlada je s HNB-om 2017. usvojila strategiju za uvođenje eura. Važno je da vi kao zastupnica koja je valjda učila cijelo jutro, nije došla na intoniranje hrvatske himne, kako bi postavila ovo pitanje, dobro proučite obveze koje su preuzete. Točno je da guverner najavio upućivanje pisma jer je to uobičajena procedura. Malo ispred nas je Bugarska s istim procesom. Naravno da će o prednostima uvođenja eura biti informirana hrvatska javnost. Ova tema već je dugo u javnosti, ali se vi niste bavili njom”, rekao je Plenković.

“Vi se ne možete riješiti starih demona, neka vas prestane boliti taj moj odnos s HDZ-om. Nećete mene, za razliku od svojih kolega, učiti s čime se smijem baviti. Više me brine ta vaša tendencija ka čistom apsolutizmu. Znači li to da svi mi ovdje u sabornici možemo pokupiti stvari i izaći vani, da svi znanstveni instituti mogu staviti ključ u bravu jer postojite vi. Euro je sam po sebi nedovršeni projekt, a u budućnosti nas tek čekaju veliki izazovi. Euro nisu uveli ni Poljaci, Mađari… Tko će snositi odgovornost? Mi nismo vaše guske, koliko god nam puštali maglu. Neovisni za Hrvatsku će se boriti za hrvatsku kunu. Ako je se odreknemo odričemo se monetarne i fiskalne politike. Neovisnost ako nije potpuna ne možemo o njoj niti govoriti. Nemojte ovo čuti samo kao vapaj nekih nacionalista kad znamo da je i vašim strateškim partnerima na vlasti ta kuna mila i prirasla srcu za razliku od hrvatske himne!”, rekla je Esih.