Dr. sc. Tomislav Jonjić, istaknuti član Predsjedništva Neovisni za Hrvatsku, u svome je javljanju uživo u emisiju Bujica z1 televizije, istaknuo kako je protupravni čin postavljanja biste Ive Lole Ribara u Gradu Zagrebu prvorazredni politički i kulturni skandal.

Naime, dr. sc. Tomislav Jonjić je pojasnio kako je u sva tri propisa kojima se reguliraju pitanja postavljanja spomen obilježja u Gradu Zagrebu, a to su Statut Grada Zagreba, Poslovnik Gradske skupštine Grada Zagreba te Odluka o komunalnome redu, jasno navedeno da se u Gradu Zagrebu mogu postavljati spomen obilježja osobama koje su zadužile Grad Zagreb.

– S obzirom da je Ivo Lola Ribar bio svojevrsni apostol jugoslavenskoga boljševizma, s pravom su, 1996. godine, tadašnje mjerodavne gradske vlasti donijele odluku da se bista zajedno sa svojim postoljem ukloni iz javnoga prostora Grada Zagreba.

– Protivno tvrdnjama g. gradonačelnika da se radi o bisti koja je uništena i protivno mistifikacijama da se radi o ukradenoj bisti, riječ je o bisti koja je temeljem mjerodavnih gradskih vlasti 1996. godine bila uklonjena i pohranjena u Hrvatskome povijesnome muzeju. Stoga se ovaj čin g. gradonačelnika može s pravom smatrati uzurpatorskim. S obzirom da su zaobiđene sve propisane procedure, ovo je problem koji ima političku, ali i pravnu dimenziju.


Dr. sc. Tomislav Jonjić gostovao je i u emisiji Zoom Zagreb, 10. listopada 2017. te izložio razloge zašto Neovisni za Hrvatsku ne mogu podržati postupak postavljanja biste Ive Lole Ribara.