Prasprava o promjeni naziva Trga maršala Tita nije rasprava o prošlost, ona je danas rasrava o sadašnjosti i budućnosti hrvatskoga modernoga društva, istaknuo je dr. sc. Zlatko Hasanbegović, politički tajnik NHR, na tribini koju je organiziralo Srpsko privredno društvo “Privrednik” u Zagrebu, 5. srpnja 2017. Za budućnost hrvatskoga društva važno je iz javnog prostora ukloniti sve simbole koji izazivaju podjele društvenog ozračja, rekao je Hasanbegović.

Dr. sc. Zlatko Hasanbegović na tribini je govorio o važnosti inicijative preimenovanja Trga maršala Tita, otkrio je naziv kojeg smatra primjerenijim od predloženog naziva Trga Republike Hrvatske, osvrnuo se na uspostavu tzv. Vladinog Povjerenstva za suočavanje s prošlošću, pojasnio dr. Jakovini što znači pojam titoizam te jasno iskazao mišljenje o natpisu koji se nalazi na grbu ratne postrojbe hrvatske vojske HOS.

“Kao preduvjet za formiranje većine u zagrebačkoj Gradskoj skupštini jasno smo postavili svoje polazište za politički razgovor, a to je promjena imena Trga. Da se skupštinska većina tražila na lijevom spektru izabranih vijećnika, naš zahtjev ne bi bio ostvaren i naziv trga bi zasigurno ostao. Jasno je da njegovi navodni nasljednici, zapravo, osim debata po zagrebačkoj špici i stanovitih demonstracija nisu bili spremni učini ništa niti su imali argumenata braniti naziv trga.”

Na optužbe dr. Jakovine da stranka NHR titoističkim metodama mijenja naziv najljepšem zagrebačkom trgu, dr. Hasanbegović mu pojašnjava što to znači titoizam i što bi to značilo postupati titoističkim metodama: “Oružanim putem preuzeti vlast, likvidirati sve svoje stvarne, izmišljene i potencijalne protivnike te onda bez bilo kakvog odbora, procedure, ili rasprave dekreirati naziv. Na taj način je i imenovan trg 1946. godine.”

“Niti jedna ulica u gradu Zagrebu nije imenovana putem referenduma, tako je i ova inicijativa u ingerenciji Gradske skupštine koja ima puno legitimno pravo donijeti ovu odluku. Naš pokušaj je stvaranje jednog društvenoga ozračja bez ozračja ulice i mitinga da historiografija dade svoj uravnoteženi sud o Josipu Brozu Titu.”

“Zagovornik sam starog građanskog naziva trga, kao što je sto Sveučilišni trg, jer je zagrebačko sveučilište najznačajnija i najstarija kulturna ustanova koja obilježuje prostor toga trga i taj naziv bi bilo u skladu s građanskih ozračjem grada.”

Upitan vezano uz pozdrav “Za dom spremni”, dr. Hasanbegović odgovara:

“Ne vidim nikakav razlog da se u hrvatskom javnom životu koristi pojam “Za dom spremni”, koji po mome mišljenju nije prastari paleohrvatski pozdrav, već je potpuno jasno da je proizašao iz baštine ustaškoga pokreta. Ali, s druge strane postoji jedna važna iznimka, taj se pozdrav pojavljuje kao sastavni dio grba ratne postrojbe hrvatske vojske koja se zvala HOS. Zastava te ratne postrojbe nošena je na mimohodu hrvatske vojske 2015. godine, ratna zastava HOS-a podignuta je u kolovozu 1995. godine na Kninsku tvrđavu i pod tom su zastavom poginuli ti mladići. Stvar je elementarnog domoljublja da u tom kontekstu taj natpis, kao sastavni dio grba ratne vojne postrobe HOS-a, ne može i po mom mišljenju nije upitan.”

Na pitanje treba li sud o nazivu trga ili pozdravu “Za dom spremni” presuditi Vladino Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću, Hasanbegović kategorički tvrdi:

“Povjerenstvo je vrsta uvrede i historiografiji kao struci te vrsta uvrede politici kao disciplini koja treba donositi odluke. Ovakvo povjerenstvo nema snagu donošenja odluka, a istovremeno se dezavuira historiografija.”

Cjelovita snimka s tribine održane 5. srpnja 2017. u Zagrebu