“Ovo je presuda neodgovornim i nesposobnim političkim elitama u Hrvatskoj koji su sebe sveli kao koautora ove haaške presude” – istaknuo je dr. sc. Zlatko Hasanbegović, politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku, nastavno na odluku Žalbenog vijeće Haaškog suda.

– Smrt generala Slobodana Praljka me strašno potresla, a njegova je tragična smrt u simboličnom i stvarnom smislu, samoubojstvo Haaškog suda – izjavio je Hasanbegović.

– Sada kada iznosimo bilancu njegovog rada, a što je bilo jasno i vidljivo od početka, da se nasuprot izvornim namjerama, statutu i pravilima, u stvarnosti, u svakoj fazi svoga djelovanja, haaško sudište, a posebice njegovo tužiteljstvo, ponašalo kao instrument promjenjivih i licemjernih interesa onoga što možemo nazvati međunarodnom zajednicom. To se u konačnici pokazalo Daytonskim mirovnim sporazumom i ustavno-pravnom legalizacijom Republike Srpske kojim se zapravo legaliziralo dokazani genocid i njegove političke posljedice koje je upravo dozvolio taj isti Haaški sud – ističe Hasanbegović.

– Posebno odbacujem odluku Haaškog suda prema kojoj su na čelu udruženog zločinačkog pothvata bili i Franjo Tuđman i Gojko Šušak.

– Niti jedna presuda Haaškog suda ne može pobiti temeljnu istinu da odgovornost za izbijanje rata snosi srpska politika u zajedništvu s JNA i sve ostalo, kako god sudili o tome, posebice nesretni i tragični bošnjačko-hrvatski rat su posljedica te temeljne činjenice. Hrvatsko državno stajalište može biti jedino takvo da se ne prihvate politikantske, pseudopovjesničarske i jednostrane interpretacije uloge hrvatske države koja se ne može reducirati samo na bošnjački rat već na elementarne činjenice od 1992. do 1995. godine – smatra Hasanbegović.

– Ova presuda, posebice neprihvatljiv dio o udruženom zločinačkom pothvatu, koji ne odgovaraju povijesnoj stvarnosti, ne smiju biti podloga za hrvatsko-bošnjačke odnose i u sadašnjosti i u budućnosti – naglašuje Hasanbegović.

– Svi oni koji će neodgovorno parazitirati na tim neprihvatljivim dijelovima presude potkopavat će temeljne interese i Hrvata i Bošnjaka, a time će potkopavati i samu Bosnu i Hercegovinu – kaže Hasanbegović.

Hasanbegović nastavlja kako je uvjeren da je na samu presudu utjecala uloga hrvatskih političkih elita u odnosima s Haaškim sudom.

– Hrvatska politika iz svoje nemoći i neodgovornosti svela se na neku vrstu haaške agenture i pukoga listonoše koji je trebao izvršavati naloge haaškog tužiteljstva neovisno o hrvatskim državnim interesima. Suradnja s tužiteljstvom bila je i iznad onog što je to tužiteljstvo očekivalo. Stoga je ovo presuda neodgovornim i nesposobnim političkim elitama koje su sebe sveli kao koautora same haaške presude – komentira Hasanbegović.

Od samog je početka jasno tko su te političke elite:

– Neovisno o tome tko je bio na vlasti, svi su postupali na način koji sam opisao, a posebice je moralno neprihvatljiv odnos prema ovoj skupini haaških optuženika iz BiH koji su bili prepušteni samima sebi bez bilo kakve državne potpore. A odmah na početku tog suđenja bilo je jasno da se ne radi samo o sudskom procesu koji se vodi protiv njih već da je u pozadini stajala namjera da se kriminalizira hrvatska država i njezini najistaknutiji prvaci poput prvog predsjednika Franje Tuđmana – zaključio je Hasanbegović.