Tomislav Jonjić, istaknuti član Predsjedništva Neovisni za Hrvatsku, povjesničar i odvjetnik, gostovao je u Točki na tjedan i komentirao ulogu suda u Haagu.

“U hrvatskoj javnosti bilo bi vrijeme da se raspravao o sudu razluči na raspravu o odnosu Hrvatske prema tom sudištu. To bi bila rasprava o hrvatskoj naivnosti, nesposobnosti da se suoči s ozbiljnim međunarodno-pravnim problemima, kao i činjenicu da su tamo hrvatske Vlade manipulirale dokumentima i svjesno optuživale određene optuženike. Sud se može gledati na 3 razine, kvazihistoriografska, pravna i politička”, rekao je Jonjić.

“Kvazihistoriografska je zato što je prikupio dokumentaciju koja se rijetko može skupiti. Ambicija suda da ispišu povijest zbivanja nakon ’91. godine na području bivše Jugoslavije pokazala se promašenom i razlog potpunog neuspjeha suda. Na pravnoj razini, zahvaljujući činjenici da su suci haškog tribunala suci nastavnici, a ne prktičari, dogodilo se da su se tamo svi slučajevi detaljno proučavali, ali zbog nevičnosti praktičnom sudovanju procesi pretvorili u epopeje koje nitko ne može pratiti. Politička je da je sud doživio debakl, rezolucijom Vijeća sigurnosti pretpostavka je bila da će se stvoriti klima pomirenja među narodima, umjesto da se teži progonu konkretnih počinitelja”, rekao je Jonjić.

Vezano uz presudu bosanskohercegovačkoj šestorci, Jonjić je istaknuo: “Ako bi presuda bila osuđujuća, imat će negativne političke implikacije i zato bi nama bilo važno da one budu oslobađajuće. Ako budu utvrđeni krivima, pravnih implikacija neće biti. Ja od haškoga suda ni u tom predmetu kao ni u predmetu Ratka Mladića ne očekujem apsolutno ništa”.