Gradska skupština Grada Zagreba donijela je zaključak o preimenovanju Trga maršala Tita! Zlatko Hasanbegović: “Ovo je epilog četvrtstoljetnoga građanskoga napora. Hvala svima koji su tome doprinosili od 1990. do danas.”


Zlatko Hasanbegović je u nadahnutom završnom govoru rasprave o preimenovanju Trga maršala Tita poručio:

Ovo je istinski povijesni trenutak, a tako će ga ocjenjivati i budući naraštaji, lišeni iracionalne titolatrije. Poštovana gospodo, siguran sam da je ovo večeras u kontekstu ove teme i ove točke dnevnoga reda posljednje što ste imali za reći u ovom časnom domu u obranu jugoslavenskoga komunističkog diktatora zvanoga Tito. Siguran sam da u ovom časnom domu više nikada neće sjediti titotistička većina. Gospodine Tomaševiću, za naš naraštaj, to vam jamčim, ova priča je zauvijek završena. Ova odluka koju trebamo usvojiti malena je i zakašnjela zadovoljština svim žrtvama ratnog i poratnog jugoslavenskog komunističkoga titoističkog terora. Ova odluka je skupštinski epilog četvrtstoljetnoga građanskog napora. Hvala svima koji su tome doprinosili, od 1990. do danas. Da, gospodine Ostojiću, ispunili smo ne samo svoj program.

Cjelovitu raspravu prenosi N1

Pogledajte snimku govora Zlatka Hasanbegovića na završetku rasprave (N1)

Natpisne table Trga maršala Tita po njihovom uklanjanju iz javnoga prostora darovat će se Hrvatskom povijesnom muzeju i Muzeja Grada Zagreba kao materijalno svjedočanstvo hrvatske povijesti.