Bruna Esih, predsjednica NHR, prilikom izglasavanja Prijedloga razvojne strategije Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine izrazila je stav stranke i Kluba Neovisni za Hrvatsku: “Stranka i Klub NHR uvijek će se i svugdje jasno odrediti protiv uvođenja rodne terminologije, točnije – ideologije, što smo učinili inicirajući i pozdravljajući odluku gradonačelnika i šaljući tako iz Zagreba jasnu poruku cijeloj Hrvatskoj u smislu najava o skorašnjoj ratifikaciji Istambulske konvencije na nacionalnoj razini. Neovisni za Hrvatsku glasat će za baš za ovakvu, rodno neopterećenu, razvojnu strategiju Grada Zagreba!”

Govor Brune Esih u Gradskoj skupštini Grada Zagreba prenosimo u cijelosti:

“Biti dio većine, ili u poziciji da možeš odlučivati, prije svega znači odgovorno se ponašati. Kada se odluka donese na temelju zakona, u najboljem interesu građana i njihove budućnosti onda je daleko lakše nositi se s nekonstruktivnim kritikama, udarcima i medijskom pozornošću.

U tom smislu, kao odgovorno ponašanje, vidim i najnovije izmjene ove Razvojne strategije koje su, kao što čujemo, neki dočekali na nož. Klub Neovisni za Hrvatsku ih podržava i rado će zbog njih podijeliti teret odgovornosti.

Gradonačelnik se u svom obrazloženju izmjena pozvao na Ustav Republike Hrvatske i Zakon o ravnopravnosti spolova. To ne da je sasvim dovoljno već većega argumenta od toga ne treba biti! Ali ako nekima nisu dovoljni hrvatski zakoni, pa nariču za još neratificiranom, a toliko već nametanom Istambulskom konvencijom koja na velika vrata uvodi rodnu ideologiju – da, gospođo Borić, to JEST uvođenje rodne ideologije, odnosno pojma roda kao stvari osobnoga izbora (kako stoji u definiciji) – onda ću takve rado podsjetiti da imamo još 2001. usvojen Rimski statut Međunarodnog kaznenog suda, međunarodni akt koji je kao takav po snazi iznad hrvatskih zakona i koji takvu definiciju roda koju priželjkujete ne priznaje, već se u njemu ‘gender’ odnosi isključivo na muški i ženski rod. Ukoliko ćete tvrditi da je u tom smislu bio prethodno i unesen u ovu strategiju, dakle kao sinonim za spol, onda vas pitam zašto vas toliko smeta što je uklonjena tek jedna istoznačnica? Ali to poigravanje s istodobnim korištenjem spola i roda, tretirajući ih kao sinonime, zapravo je kamuflaža drukčijeg cilja i prokušana metoda dolaska do njega.

Rodna ideologija teži društvu bez razlike između spolova, zagovara da je spol tek biološka datost, a rod društveno uvjetovana kategorija, ne pita već nameće, isključiva je i glasna i uvijek pod parolama ljudskih prava, prava na izbor, jednakost, nediskriminaciju – sve kako joj se nitko ne bi smio usuditi usprotiviti.

Stranka i Klub Neovisni za Hrvatsku uvijek će se i svugdje jasno odrediti protiv uvođenja rodne terminologije, točnije – ideologije, što smo učinili inicirajući i pozdravljajući odluku gradonačelnika i šaljući tako iz Zagreba jasnu poruku cijeloj Hrvatskoj u smislu najava o skorašnjoj ratifikaciji Istambulske konvencije na nacionalnoj razini. Neovisni za Hrvatsku glasat će za baš za ovakvu, rodno neopterećenu, razvojnu strategiju Grada Zagreba!

Zagreb mora biti dobar dom svakom pojedincu sa svim njegovim životnim izborima – manje od toga nitko od nas ne bi smio prihvatiti niti zagovarati. Ali taj isti naš Zagreb, dok kao narod izumiremo, mora štititi vrijednosti i budućnost obitelji – mame, tate i njihove djece.”