Dr. sc. Zlatko Hasanbegović (NHR) za N1 studio uživo: “Imamo pokušaj upravljanja ključnim fenomenom današnjice, a to su masovne ilegalne migracije koje se prikazuju kao temeljno ljudsko pravo, a pravo na ilegalnu migraciju ne može biti i nije temeljno ljudsko pravo.”

U N1 studiju uživo, 07. studenog 2018., gostovao je saborski zastupnik, politički tajnik i glasnogovornik stranke Neovisni za Hrvatsku, Dr. sc. Zlatko Hasanbegović. Raspravljalo se o aktualnim temama u Republici Hrvatskoj i gradu Zagrebu.

Prenosimo dio razgovora, a u nastavku možete pogledati cjelokupnu emisiju i gostovanje Dr. sc. Zlatka Hasanbegovića.

Kada je u pitanju hrvatska desnica – koliko ste složni oko marakeškog dokumenta?

Ova tema na dnevni red nije došla preko ozbiljne političke rasprave, već jedne vrste straha za kojeg su odgovorni političari, koji jasno ne artikuliraju stajališta. Za marakeški dokument smo umjesto u Saboru saznali preko medijskih prebacivanja na relaciji Banski dvori -Pantovčak. Moramo znati što je sadržaj sporazuma, državni dužnosnici ne smiju petljati već iznijeti činjenice. Naš stav je jasan, mi smo apsolutno protiv pristupanja Republike Hrvatske Marakeškom sporazumu.

Zašto?

Dokument je začetak jednog vrlo problematičnog procesa koji će epilog imati u konačnoj legalizaciji teza iz tog dokumenta u samim državama potpisnicama.

Imamo pokušaj upravljanja ključnim fenomenom današnjice, a to su masovne ilegalne migracije koje se prikazuju kao temeljno ljudsko pravo, a pravo na ilegalnu migraciju ne može biti i nije temeljno ljudsko pravo. Usporedio bih ovaj dokument s RH Zakonom o legalizaciji besprave gradnje, pokušava se nešto što je nezakonito proglasiti zakonitim i prirodnim.

Međunarodni čimbenici se trebaju baviti uzrokom i otklanjanjem ovih ilegalnih migracija, a ona se na neki način legalizara. Ne samo da oni sudjeluju u stvaraju ratova i kaosa koji onda stvaraju ilegalne migracije – već se šalje poruka nesretnicima da uzmu zavežljaj i krenu prema obećanoj zemlji.

Temeljna činjenica Ustava je ona koja kaže da se granice moraju štititi i da svaki protuzakoniti ulazak u RH predstavlja kazneno djelo.

Može li itko zamisliti da se krene iz Afganistana, Sirije ili iz Zagreba na put od tisuću ili više tisuća kilometara, a da ne postoje uhodnae trase, stanoviti mehanizmi gdje imamo trgovinu ljudima… Ovo smo već vidjeli prije dva stoljeća kada se dogodila masovna trgovina robljem prema Južnoj i Sjevernoj Americi. Ovdje imamo različite interese – od interesa poslodavaca za jeftinom radnom snagom, određene ideološke interese za rastakanjem tradicionalnog identiteta i kriminalne interese.

Jeste li Vi za to da se na granicu šalje i vojska?

O tome se treba raspravljati, a ako bi došlo do eskalacije krize, da.

Što znači eskalacija, veći broj migranata?

Ovdje nemamo značajno povećanje ilegalnih prijelaza, kao kad je bio upućen poziv Merkel da dođu, ali ovdje postoji pritisak na granice, granični prijelazi su bili zatvoreni. Posjetio bih na događanje u Bihaću i Velikoj Kladuši.

Gradonačelnik Milan Bandić danas je upitan zašto je u Zagreb zvao Dragana Markovića Palmu te hoće li se ispričati braniteljima. Poručio je da nije znao kakav je bio odnos Palme s Arkanom. Vi ste u zagrebačkoj skupštini zbog Markovića srušili kvorum, je li ova današnja izjava za Vas isprika?

Naravno da nije, to je jasno svakome. Bandić bi trebao zbog ljudskog i građanskog dostojanstva, on kojeg su izabrali građani, u javnom djelovanju držati do dostojanstva svih Zagrepčana pa onda i do svih građana Republike Hrvatske.

Ako kaže da nije znao, postavlja se pitanje tko u ovoj zemlji obnaša dužnost ako ne zna elementarne činjenice.

Je li lagao ili stvarno nije znao, što mislite?

Ja to ne mogu znati, svaki dužnosnik kada odlazi na službeni put u inozemstvo od protokola dobiva službenu bilješku o osobi kod koje se ide, ovdje nije riječ o kumovima, gospodin Marković Palama je jedna od suutemeljitelja Arkanove stranke i jedan od aktivnih srpskih homofoba. Riječ je osobi koja je nekoliko dana prije nego li je stigla u Zagreb glorificirala osuđene srpske zločince, među njima generala Pandurovića koji je osuđen za zločine u Srebrenici i zločinca iz Vukovara Šljivančanina.

Je li onda ispunjen uvjet za nastavak rada Skupštine?

Uvjeta je bilo za nastavak skupštinske sjednice. Pozvali smo sve zastupnike da nastave s radom, imaju kvorum i u tom smislu odgovornost nije na nama.